Participant Award nivelul Aur

„Ichi, ni, san, shi, go, roku, shichi, hachi, kyu, ju”… sunt primele cuvinte în japoneză pe care le stâlceam cu mândrie la vârsta de 4 ani, căci atunci am intrat pentru prima dată în sala de antrenamente. „OSS!” salutam pe toată lumea, fiindcă simțeam că sună altfel decât „Bună ziua!” dar și pentru că mi se spunea mereu cât de important este respectul. La început totul era o joacă, îmi doream să fiu și eu asemeni eroilor din filme, dar cu timpul am realizat că acest sport nu este doar un simplu sport, ci este un stil de viață. De ce spun acest lucru? Probabil, ca și mine, mulţi oameni confundă karate-le cu ceea ce văd prin filme, când de fapt reprezintă tocmai contrariul. Karate-le nu te îndeamnă la violenţă, ci îți oferă lecții despre ceea ce înseamnă respect, încredere, autocontrol.

 

În această luptă cu „mâinile goale”, spiritul și mentalul sunt esențiale! KARA înseamnă vid, adică trebuie căutat vidul mental ce dă naștere intuiției și oferă protecție spiritului. Când strângem pumnul (TE), închidem spiritul, ne închidem în noi în căutarea forței interioare, iar când deschidem pumnul ne întoarcem progresiv la libertate și creativitate.

Recunosc că au fost momente în care mi-aș fi dorit să mă joc în parc în loc să merg la antrenamente, însă ceea ce m-a motivat în toți acești ani a fost în primul rând dorința de a călca pe urmele tatălui meu, care a fost multiplu campion național. Apoi a apărut o nouă motivație: rezultatele muncii mele, medalie după medalie: 1, 2, 3… 87. Cu câtă mândrie le număram iar, și iar, și iar!

 

 

Și totuși, după 13 ani de karate, mă aflu încă la început de drum… Am participat la nenumărate competiții și stagii de pregătire, dar niciodată nu m-am oprit, chiar dacă tălpile picioarelor sângerau și bătăturile erau tot mai vizibile.

 

Efortul nu a fost în zadar: am devenit și eu, asemeni tatălui meu, multiplu campion național și vicecampion național, am participat în 2008 la Campionatul European din Grecia unde am obținut locul 11 și am simțit un gust dulce-amărui al victoriei (era un loc foarte bun, dar eu eram obișnuit doar cu medalii de aur și argint), în anul 2012 am fost numit „sportivul anului” pe zona Făgăraș, iar acum mă pregătesc pentru Campionatul European din Dresda care va avea loc luna viitoare în Germania. Desigur că această competiție va fi extrem de importantă pentru dezvoltarea mea pe plan sportiv și pentru dobândirea de experiență, însă visul meu este și mai mare decât atât. Îmi doresc să reprezint Karate-Do Shotokan România la Campionatul Mondial din Venezuela de anul viitor, competiție care este visul oricărui sportiv ce dorește să exceleze.

Nu numai karatele mi-a schimbat viața ci și implicarea mea în programul pentru tineri – The Duke of Edinburgh’s International Award Romania (DofE), program care este, mai presus de toate, o provocare la cunoaştere personală. Devenind participant Award am șansa de a fi văzut ca o personalitate unică. Pentru a ajunge la această cunoaștere, voi concura doar cu mine însumi, iar pentru a-mi atinge scopul va trebui să dau dovadă de determinare și perseverență. Se poate spune că îmi doresc prea mult, căci am optat direct pentru nivelul de Aur, dar autodepășirea este o provocare uimitoare.

Prin urmare, raportându-mă la secțiunile programului DofE, mi-am propus următoarele obiective:

  • Abilităţi Personale – studiez intens limba engleză în vederea îmbunătățirii cunoștințelor mele de limbă și pentru a promova examenul CAE, deoarece succesul obținut în urma examenului Cambridge English îți oferă un certificat recunoscut internațional, demonstrând nivelul tău de limbă engleză. Am obținut Certificate for intensive course on ”An Insight into British Cultural Institutions held in London” eliberat de Dolores Ditner (Chevalier des Palmes Academiques), deci pot spune că rezultatele mele intermediare în ceea ce privește asimilarea limbii engleze sunt bune, urmând ca în luna iunie să dovedesc implicare maximă prin susținerea examenului CAE.

 

  • Activităţi Fizice – prin sport se întreţine sănătatea şi starea de bine, pot să îți îmbunătăţești aptitudinile şi condiţia fizică, dar obiectivul meu era să devin campion european în anul 2014 și campion mondial în anul 2015. Pot spune cu mândrie că am reușit să devin vicecampion european la Campionatul European din Germania, urmând ca pentru Campionatul Mondial din Venezuela să mă pregătesc mult mai intens.

 

  • Voluntariat – pe parcursul vieţii, dăruim şi primim. Mulţumită secţiunii de voluntariat am cunoscut persoane pe care de altfel nu le-aș fi cunoscut, am dezvoltat empatie, toleranţă şi răbdare. Am activat ca voluntar la organizarea Cursului de IT pentru vârstnici, desfășurat în cadrul proiectului european „ENPSYGE – Rețeaua Educațională pentru Psihogeriatrie”, am sprijinit ca voluntar Asociația pentru Valorizarea Educației Făgăraș (AVE) în proiectele de educație nonformală și m-am implicat ca voluntar în derularea proiectelor „Born to Climb” inițiat de Transmont Făgăraș și „Citim, deci existăm!” inițiat de voluntarii AVE Făgăraș. Intenționez să mă implic în continuare în implementarea acestor proiecte, căci îmi doresc că tinerii făgărășeni să deprindă atât gustul lecturii cât și plăcerea efortului fizic.

 

 

  • Aventură – Cuvântul aventură este sinonim cu cuvântul provocare, deci a depăşi teama de necunoscut şi a porni la drum împreună cu un grup de tineri nu poate fi decât o activitate foarte interesantă. Abia aștept să particip împreună cu voluntarii Award înscriși la nivelul de Aur la aventura în natură, fiind modalitatea prin care ne cunoaștem, cooperăm, ne dezvoltăm.

 

Aceste obiective propuse au fost realizate parțial dar, având în vedere că sunt înscris din program din data de 1 aprilie 2014, consider că timpul este în favoarea mea. În decursul vieții am întâmpinat diverse dificultăți în calitate de copil, adolescent sau sportiv, însă aceste încercări m-au făcut să devin mai determinat. Mi-aș dori să obțin nivelul de Aur, mi-aș dori să devin Campion Mondial, mi-aș dori ca lumea să se uite în ochii mei și să spună cu mândrie „Felicitări, tu ești campionul nostru!”.

Însă, indiferent de culoarea medaliei sau a insignei vă voi putea privi în ochi, căci concurând cu mine voi deveni mai bogat în cunoștințe, trăiri, experiențe, fiindcă așa cum spune unul dintre principiile karate-lui:

Să nu încerci niciodată să câștigi și să nu accepți niciodată să pierzi!

Andrei Novac