DOFE Founders100
PA-59081869
Support-How-Adults-in-the-Award
DOFE Founders100
previous arrow
next arrow

Istoria și Fondatorul programului Award

Programul The Duke of Edinburgh’s International Award a crescut datorită eforturilor a trei persoane: Principele Philip, Duce of Edinburgh, Kurt Hahn, educaţionalist german şi fondatorul Outward Bound, şi Lord Hunt, liderul primei ascensiuni de succes a muntelui Everest.

Award-ul a fost prima dată lansat în Marea Britanie în anul 1956 pentru băieţii cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani pentru a-i motiva să devină implicaţi într-un program echilibrat de voluntariat şi activităţi de dezvoltare personală.

Bazat pe filosofia lui Kurt Hahn, fondatorul şi directorul şcolii Gordonstoun din Scoţia (unde ASR Ducele de Edinburgh a studiat), programul Award a fost creat în jurul a patru secţiuni: Serviciul public de ambulanţă, Expediţie, Circuite şi proiecte, şi Fitness.

Deşi iniţial a fost disponibil doar pentru băieţii între 14 şi 18 ani, a fost o cerere masivă pentru o schemă similară pentru fete, astfel încât programul s-a lansat într-o astfel de versiune în septembrie 1958.

Programul Award a continuat să evolueze de-a lungul deceniilor, până în 1980 când limita superioară de vârstă a devenit 24, iar formatul programului a fost de 4 secţiuni, după cum urmează: Voluntariat, Aventură, Abilităţi Personale şi Activităţi Fizice.

Imediat ce este lansat în Marea Britanie, Award-ul se răspândeşte rapid şi începe să se deruleze în şcoli şi grupuri de tineret din afara zonei British Commonwealth. Structura unică a programului Award îl face să fie uşor de adaptat şi integrat în multe culturi şi societăţi.

Award-ul în Romania

În România programul a fost introdus în anul 1991 de sora Agnes în Parohia Romano-Catolică din Motru, desfăşurându-se la nivel local până în anul 2011.

Începând cu anul 2011, programul a cunoscut o extindere la nivel naţional, fiind implementat cu succes în mai multe oraşe din ţară. În aprilie 2013 a fost semnată licența pentru derularea programului la nivel național, în prezenţa Secretarului General, John May, astfel încât ţara noastră devine Autoritate Naţională Award. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului Asociaţiei Little People România.

Începând cu iunie 2013 programul The Duke of Edinburgh’s International Award Romania este patronat de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române.

Principesa Margareta si Contele

Primul eveniment în calitate de Patron a fost Gala Regală din 2013, în scopul lansării oficiale al programului Award în România, un eveniment unic care a adus împreună Familiile Regale din România şi Marea Britanie, Ministerul Educaţiei şi peste 150 de reprezentanţi din mediul public şi privat, sponsori şi parteneri.

De la lansarea oficială din 2013 a programului, Award-ul a cunoscut o extindere rapidă, de la existența sa în țară până în prezent aproape 10.000 de tineri și 2.000 de adulți voluntari, cadre didactice și lucrători de tineret, au luat parte la program, descoperindu-și noi abilități și dezvoltându-le pe cele existente.

Extindere globală

În ultimii peste 60 ani programul continuă să crească şi să transforme vieţile tinerilor din mai mult de 130 ţări. Fundaţia internaţională continuă să evalueze şi să contureze programul astfel încât să se potrivească cerinţelor provocatoare ale societăţii moderne şi a nevoilor tinerilor, în continuă schimbare.

Programul Award se extinde acum diferit, având ca prioritate tinerii care nu au avut până acum oportunitatea de a se dezvolta. Recent, proiectele Award din întreaga lume au avut ca focus implicarea tinerilor care provin din medii vulnerabile, tineri din centre de reeducare şi penitenciare, cu dizabilităţi, tineri ai străzii sau tineri din comunităţi aborigene. Impactul programului Award asupra acestor tineri este extraordinar: le transformă vieţile.

Răspândirea Award-ului pe tot globul este o dovadă a viziunii fondatorului. Alteţa Sa Regală a rămas loial şi implicat în program de la înfiinţarea sa, timp de peste 60 de ani.

philip

Principele Philip: ASR, Duce de Edinburgh

Duce de Edinburgh şi soţul Reginei Elisabeta a II-a. În 1956 a fondat programul Award împreună cu Kurt Hahn şi Lord Hunt.
Principele Philip: „Când programul a fost lansat în 1956, nimeni nu a ştiut ce va deveni în viitor. Totuşi, a reuşit şi s-a extins foarte repede, iar de atunci nu a încetat să se răspândească în întreaga lume.

hahn

Kurt Hahn: Educator şi politician

Educator şi politician german care a emigrat în Marea Britanie, în ciuda naţionalităţii sale evreieşti.
El este promoterul pedagogiei experenţiale şi fondatorul a numeroase insituţii educaţionale.
Este autorul conţinutului întregului program Award.

hunt

Lord John Hunt: Primul Director al programului Award

Ofiţer al armatei britanice, alpinist şi instructor în forţe speciale.
A fost liderul primei expediţii de succes de pe muntele Everest (1953).
Regina Elisabeta a II-a l-a recunoscut, oferindu-i titlul de Baron pentru serviciile sale oferite tinerilor.