FAQs

1. Ce este programul Award?

O experiență care schimbă viața. Un timp petrecut în mod distractiv cu prietenii. O oportunitate de a descoperi noi interese și talente. Un instrument pentru dezvoltarea abilităților esențiale pentru viață și muncă .Un brand recunoscut; respectat de angajatori. Programul Award sprijina generațiile să se dezvolte pentru un drum presărat cu succes către viața adultă.

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-24 de ani se pot înscrie în programul la unul dintre cele trei niveluri progresive care, atunci când sunt finalizate cu succes, conduc la o recunoaștere oferită în cadrul unei ceremonii de recunoaștere, în funcție de nivelul finalizat: Bronz, Argint sau Aur.

Sunt patru secțiuni de parcurs la nivelul de Bronz și de Argint și cinci la nivelul de Aur. Ele implică ajutor în folosul comunității/mediului, îmbunătățirea sănătății printr-o activitate fizica, dezvoltarea de noi abilități; planificarea, pregătirea și finalizarea unei expediții și, numai pentru Aur, lucrul cu o echipă pentru desfășurarea unui Proiect Rezidential.

Orice tânăr poate parcurge programul Award – indiferent de abilitate, gen, mediu de proveniență sau domiciliu. Obținerea Award-ului nu este o competiție și nu este despre a fi primul. Totul consta in stabilirea de provocări personale și să depășirea de limite personale.

În Award tinerii se distrează, își fac prieteni, își îmbunătățesc abilitățile și își construiesc încrederea în sine. Ei dobândesc abilități și atribute esențiale pentru muncă și viață, cum ar fi: reziliența, rezolvarea problemelor, lucrul în echipă, comunicarea și motivația, îmbunătățirea CV-urilor și cererilor de studii universitare și de angajare.

Unitățile Award care lucrează cu tineri pentru a desfășura programul sunt diverse, precum: școli, colegii, grupuri de tineri, cluburi, ONG-uri, companii, universități. Prin intermediul Unității Award licentiate, tinerii (sau părinții/îngrijitorii lor) plătesc o taxă de participare și sunt sprijiniți de lideri care îi susțin, ajutându-i să-și aleagă activitățile, să-și stabilească obiectivele și să-și finalizeze nivelul ales.

Fundatia The Duke of Edinburgh’s International Award Romania este o organizație caritabilă înregistrată, finanțată din donații, taxe de participare. Fundația lucrează cu Unități Award din România pentru a crește oportunitățile tinerilor de a se dezvolta și a de a primi recunoaștere pentru activitățile nonformale pe care le derulează.

2. Beneficiile rulării DofE

Atunci când o organizație livrează Award-ul, nu numai tinerii beneficiază de experiențe care schimbă viața.
Școlile, colegiile, grupurile de tineri, cluburile, centrele de reeducare, centrele de plasament, spitalele și multe altele constată că beneficiile sunt de amploare; sprijinirea personalului în dezvoltarea lor profesională și sporirea reputației organizației.

Participanții

  • Tinerii dezvoltă o întreagă gamă de abilități și calități cum ar fi: reziliența, încrederea, angajamentul, conștientizarea de sine, empatia, lucrul în echipă și rezolvarea problemelor, care îi sprijină în navigarea către viața adultă
  • Obținerea unei certificări care este recunoscută în întreaga lume, îmbunătățește perspectivele tinerilor și deschide ușile către locuri de muncă.
  • Dacă își derulează programul Award în școală, elevii pot dezvolta relații pozitive cu profesorii în afara sălii de clasă.
  • Când derulează programul Award, tinerii interacționează cu colegii în condiții echitabile; orice tânăr, de orice abilitate, își poate începe programul Award.

Organizații licențiate/Unități Award

  • Deținerea unei licențe Award este o distincție de marketing care atrage noi studenți și membri.
  • Tinerii care fac voluntariat în comunitate au o reflecție pozitiva asupra organizației.
  • Dacă derulați programul Award în școli sau colegii, acesta ajută la îndeplinirea cerințelor de dezvoltare personală. De asemenea, poate fi folosit ca activitate de îmbogățire pentru studenții care primesc finanțare premium pentru elevi și pentru cei implicați în programe de curriculum alternativ.

Adulții care livrează programul Award

  • Profesorii, voluntarii și alți angajați își pot dezvolta ei înșiși și CV-urile prin derularea Award-ului; construirea și demonstrarea abilităților precum organizarea, munca în echipă, conducerea și managementul financiar.
  • Lucrul împreună la activitățile Award-ului creează un mediu mai puțin formal pentru ca personalul și tinerii să construiască relații pozitive.
  • Award-ul poate crea coeziune în întreaga organizație, construind relații de lucru mai puternice între colegii din diferite departamente care altfel nu ar fi lucrat împreună.

3. Cum să participi la program

Pentru ca tinerii să participe la program, ei trebuie să se înregistreze pe ORB: www.onlinerecordbook.org.

Mai multe detalii aici:

4. Cum funcționează să parcurgi programul Award prin Centrul Virtual Award?

Dacă nu există încă un liceu, universitate sau loc de muncă care să livreze Award-ul și există tineri sub 25 de ani interesați, aceștia pot derula Award-ul în mod independent prin Fundația Națională și i se va desemna un Lider din Centrul Virtual Award..
Finalizarea Award-ului în acest fel necesită ca participantul să fie auto-motivat și să caute el însuși oportunități.
Mai multe informații despre Centrul Virtual Award aici:

5. Când poate începe programul Award pentru un tânăr?

Începe atunci când tânărul se înregistrează în ORB și are un Lider Award. Se poate oricând, nu există o perioadă anume de înscrieri.

6. Există informații despre programul Award în limba ucraineană?

Pentru tineri: sunt realizate prezentări și platforma-digitala ORB Online este si în limba ucraineană

Pentru Liderii Award sunt disponibile: manualul Liderului, metodologie, prezentarea proiectului Stand by Me și alte câteva materiale.

7. Cum devii un lider Award? Munca Liderului Award este plătită?

Un Lider Award/ un mentor este un rol de voluntar; de obicei, mentorii sunt profesori de la școli care derulează programul sau de la organizații cărora le acordăm o licență pentru a derula programul. Mentorul este instruit de Fundația Națională pentru a deveni Lider Award.

8. Tipuri de Unități Award

Organizațiile licențiate de Fundația Națională se încadrează în categorii separate:

  • Organizații care acoperă o anumită zonă geografică și sprijină o serie de Unități Award, cum ar fi autoritățile locale.
  • Organizații care oferă Award-ul tinerilor cu care lucrează la nivel național și internațional, cum ar fi Asociația de Cercetași.
  • Organizațiile care oferă Award-ul tinerilor cu care lucrează în sediul lor, cum ar fi școlile.
  • Companiile care oferă Award-ul angajaților lor sau își implică angajații ca lideri Award pentru unitățile Award din țară, cum este Deloitte.