Istoria programului The Duke of Edinburgh’s International Award

The Duke of Edinburgh’s International Award este liderul programelor de dezvoltare personală şi se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani.

Programul este rezultatul eforturilor a trei oameni – ASR Prințul Philip, Kurt Hahn, educaţionalist german şi Lordul John Hunt, liderul primei ascensiuni reușite pe Everest – care au realizat faptul că dezvoltarea tinerilor era deficitară în anumite domenii importante.

Programul Award a evoluat foarte mult din 1956, când a fost lansat în Marea Britanie şi are ceva nou de oferit fiecărui tânăr din lume, indiferent unde se află şi oricare ar fi circumstanţele în care se află.

Extinderea la nivel global din ultimii 50 de ani a facilitat accesul la program a unui număr din ce în ce mai mare de tineri – peste 8 millioane din peste 140 de ţări şi teritorii. Impactul programului Award-ului asupra multora dintre aceşti tineri este extraordinar: le-a transformat viaţa.

În România programul a fost introdus în anul 1991 de sora Agnes în Parohia Romano-Catolică din Motru, desfăşurându-se la nivel local până în anul 2011. Începând cu anul 2011, programul a cunoscut o extindere la nivel naţional, fiind implementat cu succes în mai multe oraşe din ţară.

În aprilie 2013 a fost semnată licența pentru Award-ul în România în prezenţa Secretarului General, John May astfel încât ţara noastra devine Autoritate Naţională Award. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului Asociaţiei Little People România.

Începând cu iunie 2013 programul The Duke of Edinburgh’s International Award România este patronat de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Primul eveniment în calitate de Patron a fost Gala Regală în scopul lansării oficiale a programului The Duke of Edinburgh’s International Award România, eveniment unic care a adus împreună Familiile Regale din România şi Marea Britanie, Ministerul Educaţiei Naţionale şi peste 150 de reprezentanţi din mediul public şi privat, sponsori şi parteneri.

Evenimentele au continuat cu semnarea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Prânzul Regal al Femeilor de Afaceri organizat şi găzduit de Casa Regală a României.

De la lansarea oficială din 2013 a progrmului, Award-ul a cunoscut o extindere rapidă, formând peste 1000 de adulți voluntari ca Lideri Award, peste 30 de formatori care fac posibilă răspândirea programului în toate comunitățile din țară și peste 60 de supraveghetori și evaluatori, care asigură calitatea desfășurării secțiunii de Aventură.

Până în prezent peste 3000 de tineri au luat parte la program, descoperindu-și noi abilități și dezvoltându-le pe cele existente.

Aniversarea de 60 de ani a programului Award

“În tine se află mai mult decât crezi”

În ultimii 60 de ani, programul Award a inspirat milioane de tineri să-și transforme viața.  În 2014, peste un milion de tineri din întreaga lume au luat parte la program din peste 141 de țări și teritorii, echipându-se cu abilități de viață.

Sărbătorind acest moment unic, ne-am alăturat familiei Award la nivel global pentru a povesti despre impactul pozitiv al Awardului asupra vieții lor. Producând o serie de 60 de filme a 60 de secunde fiecare (dintre care 5 sunt cu participanți, lideri sau supraveghetori Award din România), sperăm să inspire milioane de oameni să se implice, fie ca participanți, fie ca voluntari în program.

La urma urmei, chiar și după 60 de ani, încă se mai aude ecoul spuselor lui Kurt Hahn… în noi se află mai mult decât credem.