Istoria programului Award

Istoria programului Award

Programul The Duke of Edinburghʹs International Award este rezultatul eforturilor a trei oameni – ASR Principele Philip, Duce de Edinburgh,  în colaborare cu Kurt Hahn, educaționalist german, şi Lordul John Hunt, liderul primei ascensiuni reușite pe Everest, care au realizat faptul că dezvoltarea tinerilor era deficitară în anumite domenii importante și astfel au hotărât să creeze un program care să reprezinte „un set de abilități în arta de a fi independent”.

Răspândirea ulterioară a Award-ului pe tot globul este o dovadă a atractivității universale a programului și a viziunii fondatorului său. Totuși, chiar ASR recunoaște că acest lucru l-a luat prin surprindere: „Când proiectul pilot al Award-ul a fost lansat în 1956, nimeni nu avut nicio idee asupra ceea ce s-ar putea întâmpla. Evenimentul a fost un succes instant, iar Award-ul crește și se extinde de atunci în întreaga lume.”

ASR Ducele de Edinburgh a rămas dedicat programului Award timp de peste 60 de ani, în special în recunoașterea realizărilor participanților Award și a adulților care îi susțin.

Extinderea la nivel global din ultimii 60 de ani a facilitat accesul la program a unui număr din ce în ce mai mare de tineri, astfel încât peste 8 milioane din peste 140 de ţări şi teritorii au luat parte. Impactul Award-ului asupra multora dintre aceşti tineri este extraordinar: le-a transformat viaţa.

 

Programul Award în România

În România programul a fost introdus în anul 1991 de sora Agnes în Parohia Romano-Catolică din Motru, desfăşurându-se la nivel local până în anul 2011. Începând cu anul 2011, programul a cunoscut o extindere la nivel naţional, fiind implementat cu succes în mai multe oraşe din ţară. În aprilie 2013 a fost semnată licența pentru derularea programului la nivel național, în prezenţa Secretarului General, John May, astfel încât ţara noastră devine Autoritate Naţională Award. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului Asociaţiei Little People România.

Începând cu iunie 2013 programul The Duke of Edinburgh’s International Award Romania este patronat de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române.

Primul eveniment în calitate de Patron a fost Gala Regală din 2013, în scopul lansării oficiale al programului Award în România, un eveniment unic care a adus împreună Familiile Regale din România şi Marea Britanie, Ministerul Educaţiei Naţionale şi peste 150 de reprezentanţi din mediul public şi privat, sponsori şi parteneri.

De la lansarea oficială din 2013 a programului, Award-ul a cunoscut o extindere rapidă, de la existența sa în țară până în prezent peste 10.000 de tineri și 2.000 de adulți voluntari, cadre didactice și lucrători de tineret, au luat parte la program, descoperindu-și noi abilități și dezvoltându-le pe cele existente.

După 60 de ani, încă se mai aude ecoul spuselor lui Kurt Hahn: „În tine se află mai mult decât îți imaginezi.”