Patronul Award în România

„Programul The Duke of Edinburgh`s International Award a avut o lungă şi aventuroasă călătorie prin lume, o călătorie care i-a adus bine-meritata recunoaştere din partea publicului, a societăţii civile şi a liderilor naţionali. În căutarea sa de a da tinerilor unelte şi experienţe pentru a-şi construi propria călătorie prin viaţă, programul acoperă o necesitate care se face din ce în ce mai resimţită în societatea noastră.

Tinerii din România, poate mai mult decât tinerii din majoritatea ţărilor europene, au nevoie de ajutor pentru a progresa şi a-şi găsi drumul spre un viitor mai bun. Cu atâtea vieţi aruncate în deznădejde de greutăţile economice şi cu mulţi alţii dezorientaţi din cauza lipsei de încurajare şi încredere, fiecare oportunitate de a reuşi şi de a fi recunoscut reprezintă un potenţial de schimbare a fiecărei vieţi.

Programul  Award, prin experienţa acumulată, dedicarea voluntarilor şi a personalului său, reprezintă o experienţă complexă şi plină de recompense pentru toţi participanţii săi. De aceea, încurajarea şi recunoaşterea reflectată asupra tinerilor din România îi dă o valoare inestimabilă. Impactul său se face simţit, după primii paşi făcuţi în această ţară, iar rolul său de iniţiativă-model este larg recunoscut.

De aceea sunt foarte fericită să fiu Patronul programului The Duke of Edinburgh’s International Award în România. Prin rolul meu simbolic sper ca misiunea noastră de a oferi demnitate, încredere şi speranţă miilor de copii şi tineri din România îşi va găsi sprijinul necesar pentru ca program Award să devină un succes. În această misiune, atât Familia Regală cât şi eu însămi, vom fi parteneri implicaţi. Ceea ce ne propunem să facem este mai mult decât a construi vieţi – este un ajutor în a forma şi întări noile generaţii de care România are nevoie pentru propriul ei viitor.”

Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române

În România programul a fost derulat ca proiect pilot în perioada 2011 – 2013 sub numele de International Award for Young People – cu sprijinul Fundaţiei Rangoonwala şi a Asociaţiei The Duke of Edinburgh’s International Award din Marea Britanie. Începând cu iunie 2013 programul The Duke of Edinburgh’s International Award este patronat de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române.

În perioada 24-26 iunie au avut loc patru evenimente de lansare şi promovare a programului. Primul eveniment a fost Gala Regală în scopul lansării oficiale a programului The Duke of Edinburgh’s International Award România, eveniment unic care a adus împreună Familiile Regale din România şi Marea Britanie, Ministerul Educaţiei şi peste 150 de reprezentanţi din mediul public şi privat, sponsori şi parteneri. Evenimentele au continuat cu semnarea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei  şi Prânzul Femeilor de Afaceri organizat şi găzduit de Casa Regală a României. MS Margareta, Custode al Coroanei Române, patronul Award-ului în România, a încheiat vizita Familiei Regale Britanice cu Ceremonia de Aur găzduită la Palatul Elisabeta din Bucureşti. La aceasta au fost premiaţi tineri finalizatori ai nivelului de Aur de către ASR Principele Edward al Marii Britanii şi Majestatea Sa Margareta pentru progresul demonstrat de-a lungul participării în program.

Toate aceste evenimente au constituit un prim pas spre dezvoltarea programului Award astfel încât orice tânăr cu vârsta cuprinsă între 14 – 24 de ani din România să poată beneficia de această oportunitate.