Sectiunile programului

Pentru tineri, DofE este, mai presus de toate, o provocare la cunoaştere personală. Fiecare participant are șansa unică de a se vedea şi de a fi văzut ca o personalitate unică. Pentru a ajunge la această cunoaștere, participantul va întâlni un număr de provocări a căror formă va fi aleasă de fiecare participant în parte sub îndrumarea unui lider sau a unui formator din program. Aceste provocări se regăsesc sub forma activităţilor din program. Astfel, în program tinerii nu concurează unul împotriva celuilalt, ci doar cu ei înșiși, ca toate dificultățile surmontate de ei, în timpul programului, să-i ajute să-și cunoască calitățile și să învețe noi abilități. Pentru a îşi atinge scopul, participanții trebuie să aiba în primul rând, determinare și perseverență. Depășindu-se pe sine și depășindu-și așteptările proprii este una din marile recompense ale tânărului înscris în program. În program, fiecare participant îşi stabileşte activităţile şi îşi atinge obiectivele la fiecare dintre cele patru secţiuni, iar la nivelul de Aur, participă la o secţiune adiţională – Proiectul rezidenţial.

Cu toţii avem diferite talente.

De aceea în programul Award fiecare participant alege ce abilitate personală vrea să-şi îmbunătăţească sau să o înveţe. Astfel ei învaţă să fie hotărâţi şi perseverenţi.

Sunt o mulţime de posibilităţi – să înveţe să cânte la un instrument muzical, să înveţe limbi străine, olărit, oratorie sau multe altele.

Prin sport se întreţine sănătatea şi starea de bine.

În acestă secţiune, participantul îşi va îmbunătăţi aptitudinile şi condiţia fizică, va descoperi bucuria activităţilor fizice şi va învăţa principiile unui stil de viaţă sănătos.

Participanţii pot face parte dintr-o echipă sportivă şi astfel îşi pot face noi prieteni, sau pot alege un sport individual.

Pe parcursul vieţii, dăruim şi primim.

Voluntariatul este o metodă de a dărui şi primi în acelaşi timp. Mulţumită secţiunii de voluntariat participanţii vor cunoaşte persoane pe care de altfel nu le-ar fi cunoscut şi vor dezvolta empatie, toleranţă şi răbdare.

Vor învăţa, de asemenea, să fie responsabili şi vor experimenta sentimentul de a fi utili celor din jur.

Ieşi din monotonie!

O aventură este o provocare de a depăşi teama de necunoscut şi o oportunitate de a porni la drum, împreună cu un grup de tineri ca tine, pentru a explora locuri interesante din România sau din străinătate.

Poate să plouă, poate să ningă, dar un grup bine pregătit nu va fi luat prin surprindere de nimic.

Oriunde e bine, nu doar acasă.

În proiectul rezidenţial participantul programului îşi face noi prieteni într-un mediu necunoscut şi, împreună, se dedică activităţilor interesante şi importante alese de ei.

Proiectul rezidenţial poate fi de exemplu o tabără, prezenţa într-o altă familie – în scopuri educative, o călătorie sau un proiect de voluntariat într-o comunitate necunoscută.

Nivele de excelență

Programul The Duke of Edinburgh`s International Award este:
 • deschis tuturor tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-24 ani, indiferent de mediul de provenienţă.
 • non-competitiv, plăcut, voluntar şi un program echilibrat care necesită un efort susţinut de-a lungul parcurgerii sale.
 • oferă un cadru de educaţie nonformală care este complementar educaţiei formale sau care oferă un substitut acolo unde oportunităţile formale nu sunt disponibile.
 • un program care oferă posibilitatea tinerilor să îşi demonstreze dezvoltarea personală şi progresul realizat într-un cadru recunoscutinternaţional.
Programul The Duke of Edinburgh`s International Award este un lider mondial între programele pentru tineri, în care acestia vor avea parte de experienţe şi prieteniinoi  de care își vor aminti tot restul vieţii şi în care își vor descoperi talentele. În DofE Award participantul poate progresa în activităţile pe care le desfășoară deja cum ar fi participarea la activităţi sportive sau cântatul la un instrument muzical. Sau, poate începe ceva ce a visat întotdeauna să facă, dar nu a avut încă un motiv pentru a începe. Mai mult, își poate stabili propriile obiective şi planuri, astfel încât acestea să fie distractive şi provocatoare. Pentru ca un participant să îşi stabilească obiective corespunzatoare vârstei tale, abilităţilor şi preferinţelor sale, programul are trei nivele de dificultate: Bronz, Argint si Aur. Tinerii pot începe cu cel mai uşor nivel, Bronz, sau pot trece direct la nivelul de Argint sau Aur.

Participantul se poate înscrie la nivelul de Bronz de la 14 ani. Nivelul are 4 secţiuni:

 1. Abilităţi personale,
 2. Activităţi Fizice,
 3. Voluntariat
 4. Aventură.

În primele trei secţiuni perioada minimă de de activitate este de 3 luni. O secţiune va fi aleasă pentru a stabili un obiectiv mai ambiţios şi se va derula pe durata de minim 6 luni. Călătoria finală din cadrul Aventurii durează cel puţin 2 zile şi 1 noapte.

Va dura cel puţin 6 luni pentru a finaliza nivelul de Bronz.

 

Ghid pentru nivelul de Bronz

Pentru a începe nivelul de Argint participantul trebuie să aibă minim 15 ani. Nivelul are 4 secţiuni:

 1. Abilităţi personale
 2. Activităţi Fizice
 3. Voluntariat
 4. Aventură

Călătoria finală din cadrul Aventurii durează cel puţin 3 zile şi 2 nopţi. Activităţile din celelalte trei secţiuni durează cel puţin 6 luni.

Dacă nivelul de Argint este început fără a parcurge mai întâi nivelul de Bronz, participantul va trebui să petreacă şase luni suplimentare pentru una din următoarele secţiuni:

 • Abilităţi
 • Activităţi Fizice sau Voluntariat

Prin urmare, va dura cel puţin 6 luni pentru a finaliza nivelul de Argint dacă participantul este deţinător al nivelului de Bronz sau 12 luni, dacă acesta s-a înscris direct la nivelul de Argint.

Ghid pentru nivelul de Argint

Pentru a începe nivelul de Aur participantul trebuie să aibă cel puţin 16 ani. Nivelul are 5 secţiuni:

 1. Abilităţi personale
 2. Activităţi Fizice
 3. Voluntariat
 4. Aventură
 5. Proiect Rezidenţial

Activităţile, în primele trei secţiuni, pot fi completate în cel puţin 12 luni;

Dacă nu a fost parcurs nivelul de Argint, se va alege una dintre primele trei secţiuni şi se vor efectua încă 6 luni.

Călătoria finală din cadrul Aventurii este planificată împreună cu grupul pentru cel puţin 4 zile şi 3 nopţi, iar pentru Proiectul Rezidenţial se va călători singur sau într-un grup organizat pentru cel puţin 5 zile şi 4 nopţi.

Prin urmare, nivelul de Aur are cel puţin 12 luni pentru deţinătorii nivelului de Argint sau 18 luni, în cazul în care se începe programul direct de la nivelul de Aur.

Ghid pentru nivelul de Aur