Secțiunile programului

Pentru tineri, Award-ul este, mai presus de toate, o provocare la cunoaştere personală. Fiecare participant are șansa unică de a se vedea şi de a fi văzut ca o personalitate unică. Pentru a ajunge la această cunoaștere, tânărul va întâlni un număr de provocări a căror formă va fi aleasă de fiecare participant în parte sub îndrumarea unui lider adult format. Aceste provocări se regăsesc sub forma activităţilor din program.

Astfel, tinerii nu concurează unul împotriva celuilalt, ci doar cu ei înșiși, ca toate dificultățile surmontate de ei, în timpul programului, să-i ajute să-și cunoască calitățile și să deprindă noi abilități. Pentru a-şi atinge scopul, participanții trebuie să aibă în primul rând, determinare și perseverență. Depășindu-se pe sine și depășindu-și așteptările proprii este una din marile recompense ale tânărului înscris în program.

Fiecare participant îşi stabileşte activităţile şi îşi atinge obiectivele la fiecare dintre cele patru secţiuni, iar la nivelul de Aur, participă la o secţiune adiţională: Proiectul rezidenţial.

Cu toţii avem diferite talente.

Scopul acestei secțiuni este de a încuraja dezvoltarea intereselor personale, a creativității și a aptitudinilor practice. În programul Award fiecare participant alege ce abilitate personală vrea să-şi îmbunătăţească sau să înveţe. Astfel ei devin hotărâţi şi perseverenţi.

Sunt o mulţime de posibilităţi în alegerea activității, în diferite domenii, precum: muzică, educație, arte plastice, lucru manuale, dezvoltarea de abilități vocaționale, teatru, deprinderi de viață, mediu, limbi străine etc.

Prin sport se întreţine sănătatea şi starea de bine.

Scopul acestei secțiuni este de a încuraja participarea tinerilor la activităţi fizice urmărind dezvoltarea performanţelor individuale şi îmbunătăţirea stării de sănătate. Participantul îşi va îmbunătăţi aptitudinile şi condiţia fizică, va descoperi bucuria practicării unui sport şi va învăţa principiile unui stil de viaţă sănătos.

Tinerii pot face parte dintr-o echipă sportivă şi astfel îşi pot face noi prieteni sau pot alege un sport individual.

Pe parcursul vieţii, dăruim şi primim.

Scopul acestei secțiuni este de a dobândi deprinderi de oferire a sprijinului membrilor comunităţilor, aflaţi în nevoie.

Prin activitatea de voluntariat participanţii vor cunoaşte persoane pe care de altfel nu le-ar fi cunoscut, vor dezvolta empatie, toleranţă şi răbdare și, de asemenea, să fie responsabili, experimentând sentimentul de a fi utili celor din jur.

Ieşi din monotonie!

Scopul acestei secțiuni este de a dezvolta spiritul de echipă prin participarea la activităţi provocatoare şi pline de aventură. O aventură este o provocare de a depăşi teama de necunoscut şi o oportunitate de a porni la drum, împreună cu un grup de tineri ca tine, pentru a explora locuri interesante din România sau din străinătate.

Poate să plouă, poate să ningă, dar un grup bine pregătit nu va fi luat prin surprindere de nimic.

Oriunde e bine, nu doar acasă.

Scopul acestei secțiuni este de a lărgi experienţa de viaţă prin implicarea împreună cu alţi oameni într-un proiect rezidenţial. Astfel, tinerii îşi fac noi prieteni într-un mediu necunoscut şi, împreună, se dedică activităţilor interesante şi importante, alese de ei.

Proiectul rezidenţial poate fi de exemplu o tabără, prezenţa într-o altă familie – în scopuri educative, o călătorie sau un proiect de voluntariat într-o comunitate necunoscută.

Niveluri de excelență

Programul The Duke of Edinburgh`s International Award este:

 • deschis tuturor tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-24 ani, indiferent de mediul de provenienţă.
 • non-competitiv, plăcut, voluntar şi un program echilibrat care necesită un efort susţinut de-a lungul parcurgerii sale.
 • oferă un cadru de educaţie nonformală care este complementar educaţiei formale sau care oferă un substitut acolo unde oportunităţile formale nu sunt disponibile.
 • un program care oferă posibilitatea tinerilor să îşi demonstreze dezvoltarea personală şi progresul realizat într-un cadru recunoscut internaţional.

Pentru ca un participant să îşi stabilească obiective corespunzătoare vârstei, abilităţilor şi preferinţelor sale, programul are trei niveluri de dificultate: Bronz, Argint și Aur. Tinerii pot începe cu nivelul de Bronz sau pot intra direct la nivelul de Argint sau de Aur (în funcție de vârsta acestora).

Participantul se poate înscrie la nivelul de Bronz de la 14 ani. Nivelul are 4 secţiuni:

 1. Abilităţi personale
 2. Activităţi Fizice
 3. Voluntariat
 4. Aventură

În primele trei secţiuni perioada minimă de de activitate este de 3 luni. O secţiune va fi aleasă pentru a stabili un obiectiv mai ambiţios şi se va derula pe durata de minim 6 luni. Călătoria finală din cadrul Aventurii durează cel puţin 2 zile şi 1 noapte.

Ghid pentru nivelul de Bronz

Pentru a începe nivelul de Argint participantul trebuie să aibă minim 15 ani. Nivelul are 4 secţiuni:

 1. Abilităţi personale
 2. Activităţi Fizice
 3. Voluntariat
 4. Aventură

Călătoria finală din cadrul Aventurii durează cel puţin 3 zile şi 2 nopţi. Activităţile din celelalte trei secţiuni durează cel puţin 6 luni.

Dacă nivelul de Argint este început fără a parcurge mai întâi nivelul de Bronz, participantul va trebui să petreacă şase luni suplimentare pentru una din următoarele secţiuni: Abilităţi personale, activităţi fizice sau voluntariat. Prin urmare, va dura cel puţin 6 luni pentru a finaliza nivelul de Argint dacă participantul este finalizator al nivelului de Bronz sau 12 luni, dacă acesta s-a înscris direct la nivelul de Argint.

Ghid pentru nivelul de Argint

Pentru a începe nivelul de Aur participantul trebuie să aibă cel puţin 16 ani. Nivelul are 5 secţiuni:

 • Abilităţi personale
 • Activităţi Fizice
 • Voluntariat
 • Aventură
 • Proiect Rezidenţial
 • Activităţile, în primele trei secţiuni, pot fi completate în cel puţin 12 luni. Dacă nu a fost parcurs nivelul de Argint, se va alege una dintre primele trei secţiuni şi se vor efectua încă 6 luni.

  Călătoria finală din cadrul Aventurii este planificată împreună cu grupul pentru cel puţin 4 zile şi 3 nopţi, iar pentru Proiectul Rezidenţial se va călători singur sau într-un grup organizat pentru cel puţin 5 zile şi 4 nopţi. Prin urmare, nivelul de Aur are cel puţin 12 luni pentru finalizatorii nivelului de Argint sau 18 luni, în cazul în care se începe programul direct de la nivelul de Aur.

  Ghid pentru nivelul de Aur