Despre programul Award

Fondatorul programului

Programul The Duke of Edinburghʹs International Award este rezultatul eforturilor a trei oameni – ASR Prințul Philip, Duce de Edinburgh,  în colaborare cu Kurt Hahn, educaţionalist german, şi Lordul John Hunt, liderul primei ascensiuni reușite pe Everest – care au realizat faptul că dezvoltarea tinerilor era deficitară în anumite domenii importante și astfel au hotărât să creeze un program care să reprezinte ”un set de abilități în arta de a fi independent”. Răspândirea ulterioară a Award-ului pe tot globul este o dovadă a atractivității universale a programului și a viziunii fondatorului său. Totuși, chiar ASR recunoaște că acest lucru l-a luat prin surprindere: ”Când proiectul pilot al Award-ul a fost lansat în 1956, nimeni nu avut nicio idee asupra ceea ce s-ar putea întâmpla. Evenimentul a fost un succes instant, iar Award-ul crește și se extinde de atunci în întreaga lume.” ASR Ducele de Edinburgh a rămas dedicat porgramului Award de la nașterea sa, de peste 60 de ani, în special în recunoașterea realizărilor participanților Award și a adulților care îi susțin.

 

Despre programul Award

The Duke of Edinburgh’s International Award este liderul programelor de dezvoltare personală şi se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani. Programul Award a evoluat foarte mult din 1956, când a fost lansat în Marea Britanie şi are ceva nou de oferit fiecărui tânăr din lume, indiferent unde se află şi oricare ar fi circumstanţele în care se află. Extinderea la nivel global din ultimii 60 de ani a facilitat accesul la program a unui număr din ce în ce mai mare de tineri – peste 8 millioane de tineri din peste 140 de ţări şi teritorii. Impactul programului Award asupra multora dintre aceşti tineri este extraordinar: le-a transformat viaţa. În România programul a fost introdus în anul 1991 de sora Agnes în Parohia Romano-Catolică din Motru, desfăşurându-se la nivel local până în anul 2011, când Award-ul a cunoscut o extindere la nivel naţional, fiind implementat cu succes în multe oraşe din ţară. În aprilie 2013 a fost semnată licența pentru Award-ul în România în prezenţa Secretarului General, John May, astfel încât ţara noastra devine Autoritate Naţională Award. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului Asociaţiei “Little People România”. Începând cu iunie 2013 programul The Duke of Edinburgh’s International Award România este patronat de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României. Primul eveniment în calitate de Patron a fost Gala Regală în scopul lansării oficiale a programului The Duke of Edinburgh’s International Award România, eveniment unic care a adus împreună Familiile Regale din România şi Marea Britanie, Ministerul Educaţiei Naţionale şi peste 150 de reprezentanţi din mediul public şi privat, sponsori şi parteneri. Evenimentele au continuat cu semnarea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Prânzul Regal al Femeilor de Afaceri, organizat şi găzduit de Casa Regală a României. De la lansarea oficială din 2013 a progrmului, Award-ul a cunoscut o extindere rapidă, formând peste 1.000 de adulți voluntari ca Lideri Award, peste 30 de formatori care fac posibilă răspândirea programului în toate comunitățile din țară și peste 60 de supraveghetori și evaluatori, care asigură calitatea desfășurării secțiunii de Aventură. Până în prezent peste 3.000 de tineri au luat parte la program, descoperindu-și noi abilități și dezvoltându-le pe cele existente.  

Filosofia programului Award

 • Pentru tineri, Award-ul este, mai presus de toate, o provocare în cunoaşterea personală. Fiecare participant are șansa de a se vedea şi de a fi văzut ca o personalitate unică. Pentru a ajunge la această cunoaștere, participantul va întâlni un număr de provocări a căror formă va fi aleasă de el, în parte sub îndrumarea unui lider din program. Aceste provocări se regăsesc sub forma activităţilor din program.
 • Astfel, în program tinerii nu concurează unul împotriva celuilalt, ci doar cu ei înșiși, pentru ca toate provocările setate de ei să-i ajute să-și cunoască calitățile și să învețe noi abilități pe parcursul programului. Pentru a îşi atinge scopul, participanții trebuie să aibă, în primul rând, determinare și perseverență. Depășindu-se pe sine și depășindu-și așteptările proprii este una din marile recompense ale tânărului înscris în program.

Principii

 • Întrucât finalizarea programului Award este o provocare pentru tineri, este esențial ca aceștia să-și stabilească ei înșisi propriile obiective. Dacă realizarea obiectivelor ar fi fost prea ușoară, participantul nu ar obține satisfacția corespunzătoare din îndeplinirea acestora. Pe de altă parte, provocările prea dificile pot descuraja participantul să participle la program.
 • De aceea, programul are trei nivele de dificultate și durată diferite – Bronz, Argint și Aur. Fiecare participant este susținut de un lider Award format în alegerea activităților și obiectivelor.
 • Pentru ca dezvoltarea participanților să fie echilibrată și complexă, tinerii își stabilesc obiectivele în patru secțiuni fundamentale: abilități personale, activități fizice, voluntariat și aventură. Pentru completarea nivelului de aur, aceștia participa în plus și la secțiunea de proiect rezidențial. Activitățile și obiectivele din aceste secțiuni sunt alese în funcție de interesele tinerilor, asfel încât acestea să fie distractive și benefice.Un Lider Award se asigură că activitățile sunt echilibrate, obiectivele individuale sunt atinse și că cerințele stabilite în plan internațional ale programelor sunt îndeplinite.
 • Tinerii participă la program în mod voluntar și în timpul liber. După finalizarea nivelului sau nivelelor selectate, participanții, pe lângă faptul că se descoperă și se dezvoltă, vor primi un certificat de finalizare a programului și vor participa la o ceremonie de premiere, la care iau parte personalități nu numai din România, dar și din Marea Britanie. O parte importantă a programului o reprezintă formarea de noi prieteni care caută provocări similare și oportunități internaționale.
 

Niveluri de excelență

Participantul se poate înscrie la nivelul de Bronz de la 14 ani. Nivelul are 4 secţiuni:

 1. Abilităţi personale,
 2. Activităţi Fizice,
 3. Voluntariat
 4. Aventură.

În primele trei secţiuni perioada minimă de de activitate este de 3 luni. O secţiune va fi aleasă pentru a stabili un obiectiv mai ambiţios şi se va derula pe durata de minim 6 luni. Călătoria finală din cadrul Aventurii durează cel puţin 2 zile şi 1 noapte.

Va dura cel puţin 6 luni pentru a finaliza nivelul de Bronz.

 

Ghid pentru nivelul de Bronz

Pentru a începe nivelul de Argint participantul trebuie să aibă minim 15 ani. Nivelul are 4 secţiuni:

 1. Abilităţi personale
 2. Activităţi Fizice
 3. Voluntariat
 4. Aventură

Călătoria finală din cadrul Aventurii durează cel puţin 3 zile şi 2 nopţi. Activităţile din celelalte trei secţiuni durează cel puţin 6 luni.

Dacă nivelul de Argint este început fără a parcurge mai întâi nivelul de Bronz, participantul va trebui să petreacă şase luni suplimentare pentru una din următoarele secţiuni:

 • Abilităţi
 • Activităţi Fizice sau Voluntariat

Prin urmare, va dura cel puţin 6 luni pentru a finaliza nivelul de Argint dacă participantul este deţinător al nivelului de Bronz sau 12 luni, dacă acesta s-a înscris direct la nivelul de Argint.

Ghid pentru nivelul de Argint

Pentru a începe nivelul de Aur participantul trebuie să aibă cel puţin 16 ani. Nivelul are 5 secţiuni:

 1. Abilităţi personale
 2. Activităţi Fizice
 3. Voluntariat
 4. Aventură
 5. Proiect Rezidenţial

Activităţile, în primele trei secţiuni, pot fi completate în cel puţin 12 luni;

Dacă nu a fost parcurs nivelul de Argint, se va alege una dintre primele trei secţiuni şi se vor efectua încă 6 luni.

Călătoria finală din cadrul Aventurii este planificată împreună cu grupul pentru cel puţin 4 zile şi 3 nopţi, iar pentru Proiectul Rezidenţial se va călători singur sau într-un grup organizat pentru cel puţin 5 zile şi 4 nopţi.

Prin urmare, nivelul de Aur are cel puţin 12 luni pentru deţinătorii nivelului de Argint sau 18 luni, în cazul în care se începe programul direct de la nivelul de Aur.

Ghid pentru nivelul de Aur