Comunicat de presă post – eveniment

STAND BY ME 081 Octav Ganea square

Lansare Stand By Me

Găzduit de Ambasada Marii Britanii la București, The Duke of Edinburgh’s International Award România a lansat inițiativa Stand By Me prin sistemul Buddy Up care vizează sprijinirea tinerilor ucraineni din România pentru a face față impactului uriaș al războiului și al strămutării. Evenimentul, care a avut loc pe 9 martie 2023 la reședința Ambasadorului Majestății Sale în România, domnul Andrew Noble, LVO, a beneficiat de prezența unui grup important de parteneri și susținători ai comunității ucrainene din România, inclusiv Administrația Prezidențială, Ministerul Educației, UNICEF și UNHCR.

Invitații la eveniment au avut șansa să asculte cuvintele de bun venit pline de inspirație ale HMA Andrew Noble LVO, în timp ce proiect special Stand By Me a fost introdus audienței de Lucy Ranson, Senior Operator Manager la International Award Foundation și de Mihaela Maris, Vicepreședinte The Duke of Edinburgh’s International Award România.

Formatul Award a devenit acum disponibil împreună cu Unitățile Award și participanții acestora pentru a sprijini tinerii ucraineni să găsească confortul prieteniei, să rămână activi și să acceseze învățare integrativă care să-i ajute pe tot parcursul vieții. În timp ce istoria Award datează de peste 60 de ani, istoria tinerilor ucraineni care se alătură programului începe acum, permițându-le să devină parte dintr-un format educațional care este prezent în peste 130 de țări și teritorii din lume. Mai mult, echipa DofE România salută Asociația Profesorilor Ucraineni din România, care s-au mobilizat într-un mod impresionant pentru a oferi curricula națională ucrainiană copiilor și tinerilor ucrainieni, într-un efort foarte activ și responsabil de a ajuta la atenuarea provocărilor de integrare în sistemul educațional din România.

STAND BY ME 081 Octav Ganea square

Formatul Award a devenit acum disponibil împreună cu Unitățile Award și participanții acestora pentru a sprijini tinerii ucraineni să găsească confortul prieteniei, să rămână activi și să acceseze învățare integrativă care să-i ajute pe tot parcursul vieții. În timp ce istoria Award datează de peste 60 de ani, istoria tinerilor ucraineni care se alătură programului începe acum, permițându-le să devină parte dintr-un format educațional care este prezent în peste 130 de țări și teritorii din lume. Mai mult, echipa DofE România salută Asociația Profesorilor Ucraineni din România, care s-au mobilizat într-un mod impresionant pentru a oferi curricula națională ucrainiană copiilor și tinerilor ucrainieni,  într-un efort foarte activ și responsabil de a ajuta la atenuarea provocărilor de integrare în sistemul educațional din România. 

„Este o mare onoare pentru noi să fim astăzi aici pentru a sărbători lansarea proiectului Stand By Me în România. Războiul ne-a făcut să experimentăm roluri foarte diferite. Iată-mă aici ca profesor ucrainian, ca soție, mamă, dar și ca refugiat, supraviețuitor, lider al unei comunitati, un luptător. Lupta noastră este pentru copiii ucraineni, comoara națiunii noastre. Și nu suntem singuri în această luptă. Am fost susținuți de poporul român, de țările europene, de întreaga lume democratică. […] Avem acum sute de profesori ucrainieni care se alătură Asociației Profesorilor Ucraineni din România și mii de copii și tineri aduși în centrele educaționale. Suntem foarte recunoscători pentru această oportunitate pentru că prin hub-urile noastre ne protejăm limba și cultura națională, iar pe de altă parte, copiii ucraineni au posibilitatea de a învăța o nouă limbă, o nouă cultură pas cu pas.

De curand profesorii noștri au intrat in programul The Duke of Edinburgh’s International Award și proiectul Stand By Me. Pentru noi este valoros că putem ajunge în sfârșit la adolescenți. Award-ul ne oferă un cadru clar și un plan pentru a interacționa armonios cu tinerii, cum să-i implicăm în viața comunității și cum să-i motivăm să-si mentina eforturile.”, spune doamna Galyna Zmiievska, reprezentant al Asociației Profesorilor din Ucraina in România, de la Ostovok Hub din București.

Pe agenda evenimentului de lansare au fost incluse discursuri ale lui Ionel – Florian LIXANDRU, secretar de stat în Ministerul Educației din România, domnul Gabriel Vockel,
Director adjunct, UNICEF în România, domnul Pablo Zapata, șeful UNHCR, Lucy Ranson, directorul senior de operațiuni al la fundației International Award și Mihaela Maris, vicepreședinte al fundației Award din România. Și s-a încheiat cu un moment emoționant de scurte impresii și perspective din partea comunității ucrainene. Olena Koval, voluntar ONU pentru OMS România, a descris ce implica rolul de a fi un mediator cultural și importanța liderilor comunității ucrainene în facilitarea relației dintre cele două culturi. Amira Korobko și Anastasia Damanakis, tineri participanți și „Buddies” de la Școala Internațională din București au vorbit despre provocările Amirei de a-și continua pregătirea muzicală începută în Ucraina și despre felul în care a resimțit această pierdere. Anton Bobrovskyi de la Universitatea Politehnica București a vorbit cu entuziasm despre cum a reușit să învețe limba engleză într-un an și să devină student universitar. Maria Skalska, o tânără participantă de la Colegiul Transilvania din Cluj-Napoca a descris oportunitățile uimitoare pe care le-a câștigat fiind în România și modul în care i s-au deschis ușile pentru o educație mai bună în Europa.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați https://dofe.ro/en/participants/stand-by-me/ sau să o contactați pe Anca Doczi Luchian, manager de proiect Stand By Me pe adresa anca.doczi@dofe.ro sau Miha Maris, Vicepreședinte al The Duke of Edinburgh’s International Award România pe adresa miha.maris@dofe.ro